PENAJA

RAKAN ILMU

Friday, 27 September 2013

SOALAN SPOT BM2...!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Pelajar dan pembaca yang dihormati sekalian….
Peperiksaan PMR semakin menjelang tiba dan hal ini menyebabkan cikgu sering diajukan pembaca sama ada pelajar, guru mahupun ibu bapa tentang soalan-soalan  yang mungkin keluar dalam PMR nanti. Ada sesetengah pertanyaan itu pula diiringi dengan pujuk rayu dan sesetengahnya pula siap dengan harapan yang menggunung tinggi. Alahai, …. sakit kepala cikgu dibuatnya.
SEBENARNYA, walaupun cikgu mempunyai pengalaman yang luas dalam hal-ehwal Bahasa Melayu PMR ini, namun kerja-kerja nujum-menujum ini bukanlah baik malah kadang-kadang merugikan. Bayangkan jika soalan atau tajuk yang dijangka keluar, tak muncul tiba, siapa yang mahu dipersalahkan?
Berkenaan dengan tajuk atau soalan yang akan keluar nanti, pelajar-pelajar bakal calon PMR sekalian janganlah terlalu takut atau risau, kerana semua skop topiknya telah diajarkan oleh guru masing-masing.
CUMA nasihat cikgu, untuk soalan-soalan karangan, pelajar mestilah menguasai tajuk-tajuk yang berkisar tentang diri pelajar sendiri, seperti tajuk yang berkaitan dengan persekolahan (asrama, kokurikulum, teknik belajar, peranan ibu bapa, disiplin, kantin, sukan dan kesihatan). Tajuk-tajuk yang berkaitan ibu bapa dan pihak sekolah juga seharusnya diberikan perhatian oleh pelajar-pelajar. Contoh soalan atau tajuk karangan yang PATUT dikuasai pelajar ialah:-
  • Bagaimanakah cara mempopularkan permainan tradisional dalam kalangan pelajar?
  • Peranan ibu bapa/guru/pelajar dalam menangani masalah disiplin pelajar.
  • Faedah menabung kepada pelajar.
  • Kebersihan (2012).
  • Kebaikan koperasi sekolah.
  • Program motivasi (surat) - (2012)
  • Aktiviti sempena sambutan kemerdekaan - (2012)
  • Usaha memupuk sikap menghormati warga tua oleh remaja - (2012)
  • Pentingnya menguasai pelbagai bahasa
Bagi soalan novel pula, soalan yang keluar pada tahun lepas adalah tentang perwatakan, 2010 – nilai, 2009 – persoalan, 2008 – latar tempat, 2007 – pengajaran, 2006 – watak dan 2005 – latar tempat, masa dan masyarakat. Soalan novel pada tahun 2012 adalah tentang persoalan. Untuk 2013, mungkin latar, boleh diambil berat oleh pelajar-pelajar.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III