PENAJA

RAKAN ILMU

Tuesday, 25 February 2014

PERIBAHASA SPM...!

Baca petikan di bawah ini dengan teliti. Kemudian, kemukakan tiga peribahasa yang menggambarkan situasi yang terdapat dalam petikan di bawah.

Walaupun dia pendiam, namun prestasinya dalam pelajaran amat membanggakan. Untuk mencapai sesuatu kejayaan pula, kita hendaklah berusaha dengan bersungguh-sungguh kerana jika kita mempunyai cita-cita yang tinggi, sudah tentu kita akan berjaya. Ada sesetengah orang pula mengemukakan pelbagai alasan jika tidak berjaya dalam pelajarannya. Ada sesetengahnya pula akan melakukannya dengan pelbagai cara untuk berjaya.
  1. Diam-diam ubi berisi, diam-diam penggali berkarat.
  2. Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan. /Jika tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya. /Genggam bara api biar sampai jadi arang.
  3. Hendak seribu daya, tak hendak seribu dalih.
Dalam kehidupan kita, kita akan dapat melihat pelbagai ragam manusia. Hal ini demikian kerana setiap manusia mempunyai tabiat yang berbeza-beza. Oleh hal itu, ibu bapa memainkan peranan penting untuk membentuk anak mereka supaya menjadi baik atau sebaliknya. Perangai atau kelakuan anak biasanya mengikut orang yang mendidiknya. Jika tidak dididik dengan baik, anak-anak boleh menyebabkan ibu bapa mendapat malu.
  1. Banyak udang, banyak garam; banyak orang, banyak ragam.
  2. Anak ibarat kain putih. /Bagaimana acuan begitulah kuihnya.
  3. Menconteng arang ke muka.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III