PENAJA

RAKAN ILMU

Monday, 29 June 2015

ESEI: PERANAN BENDUNG PECAH RUMAH...!

Sebelum menulis karangan, pelajar diingatkan agar memahami tema dan kehendak atau tugasan soalan dengan sebaik-baiknya. Hal ini demikian dapat mengelakkan kejadian penghasilan karangan yang terpesong dari segi isi atau isi-isi yang diutarakan itu tidak relevan dengan tugasan soalan. Cuba teliti contoh soalan di bawah:-
  • Kejadian pecah rumah semakin berleluasa di kawasan taman perumahan sejak belakangan ini. Huraikan peranan yang perlu dimainkan oleh pelbagai pihak bagi membendung masalah ini.
Tema soalan: Kejadian pecah rumah
Tugasan: Huraikan peranan semua pihak - membendung kejadian pecah rumah
 
Kunci soalan: semua pihak - individu, jiran dan anggota masyarakat, polis, rukun tetangga, pemimpin masyarakat, NGO, media massa dan kerajaan. Pelajar mestilah menghuraikan peranan yang PERLU dimainkan oleh pihak-pihak yang disebutkan. Penekanan penggunaan kata bantu juga berdasarkan soalan. Contohnya perlu, mesti, akan, sedang, belum dan sebagainya.
 
Antara cara menulis perenggan pendahuluan, perenggan isi dan perenggan penutup pula, pelajar disarankan agar menggunakan ayat-ayat seperti ayat rangsangan (AR), ayat huraian (AH), ayat arahan (AA), ayat tanya (AT),ayat penegasan (AP) dan ayat peribahasa (AB).

PENDAHULUAN:- 
  • AR: Belakangan ini, pelbagai kejadian jenayah berlaku di mana-mana. Kejadian jenayah seperti pecah rumah, ragut, rompakan bersenjata, dan seumpamanya ini akan meningkat dari hari ke hari jika tanpa ada langkah-langkah  berkesan yang dilaksanakan.
  • AH: Kejadian jenayah bukan sahaja boleh mengakibatkan kerugian harta benda, kecederaan, malah juga boleh menyebabkan kematian.
  • AH: Kejadian kes pecah rumah menunjukkan peningkatan yang ketara belakangan ini berpunca daripada peningkatan kemasukan pendatang tanpa izin dan biasanya kes-kes ini semakin kerap berlaku pada musim-musim perayaan.
  • AC: Beberapa hari yang lepas, rakyat negara kita digemparkan dengan berita sebuah rumah yang tidak berpenghuni dipecah masuk, kemudian semua barangan berharga diangkut penjenayah menggunakan lori. Kejadian yang berlaku ini berlaku di depan mata jiran-jiran,di sebuah kawasan kejiranan di ibu kota.
  • AT: Persoalannya, mengapakah kejadian kes pecah rumah ini boleh berlaku secara terang-terangan tanpa sebarang tindakan?
  • AB: Bulat air kerana pembetung, bulat manusia kerana muafakat. Kejadian ini pasti dapat dielakkan jika masyarakat kejiranan memiliki sikap saling bekerjasama dan bertanggungjawab.
  • AP: Pelbagai pihak mempunyai tanggungjawab masing-masing dalam membendung kejadian kes pecah rumah.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III