PENAJA

RAKAN ILMU

Friday, 10 July 2015

NOVEL: LATAR MASYARAKAT 6:20...!


Penulis dalam satu sesi bengkel BM...
 
Pelbagai latar masyarakat yang ditonjolkan oleh penulis melalui novel 6:20. Novel ini mengisahkan kekentalan golongan muda menentang arus pengaruh negatif Barat yang dibawa oleh ahli kelab WX2 menonjolkan beberapa latar masyarakat. Antaranya masyarakat berpendidikan tinggi, masyarakat penyayang dan masyarakat yang taat akan perintah Tuhan.
 
Latar masyarakat yang berpendidikan tinggi dapat dibuktikan melalui watak-watak seperti Nor Sukma dan kawannya Rafiq. Nor Sukma, iaitu anak perempuan Puan Delia dan Haji Syaqir merupakan mahasiswa di salah sebuah universiti awam dalam bidang Sains Politik. Rafiq pula ialah bekas pelajar universiti luar negara.
 
Latar masyarakat yang kedua ialah masyarakat penyayang. Contohnya ialah kasih sayang yang dipamerkan oleh Puan Delia kepada anaknya Nur Sukma. Puan Delia berasa sedih apabila melihat anaknya Nur Sukma dalam keadaan muram telah menghadiahkan sebuah buku kepadanya untuk membantu mengurangkan masalah yang dihadapi.
 
Masyarakat yang taat akan perintah Tuhan pula dapat dilihat melalui perwatakan Hj. Syaqir. Walaupun beliau seorang pemimpin masyarakat yang sentiasa sibuk, beliau tetap menunaikan solat Asar apabila tiba waktunya.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III