PENAJA

RAKAN ILMU

Friday, 21 August 2015

ESEI: PENDAHULUAN SYARAHAN...!

CONTOH SOALAN:-
Sekolah anda telah menganjurkan pertandingan syarahan peringkat sekolah. Tajuk yang ditetapkan ialah "Kepentingan Masyarakat Penyayang dalam Kehidupan Rakyat di Malaysia".
Tulislah teks syarahan itu selengkapnya.

CONTOH PENDAHULUAN

     Assalamualaikum dan salam sejahtera. Terima kasih Tuan Pengerusi Majlis, Yang Berusaha Tuan Haji Azemi bin Zawawi, Pengetua Sekolah Menengah Sains Tengku Muhammad Faris Petra, Guru-Guru Penolong Kanan, Guru-Guru kanan, Guru-Guru Cemerlang, guru-guru dan rakan-rakan pelajar sekalian. Pada kesempatan pagi yang mulia ini, izinkan saya menyampaikan syarahan yang bertajuk "Kepentingan Masyarakat Penyayang dalam Kehidupan Rakyat di Malaysia". Ungkapan yang berbunyi "yang tua dihormati, yang muda disayangi" membawa erti yang besar dalam konteks hubungan antara dua generasi yang berbeza. Yang semestinya mempunyai jurang perbezaan yang amat ketara dalam pelbagai sudut, apatah lagi jika mahu pula dibuat perbandingan antara kaum, agama dan budaya amalan masyarakat di negara kita.
Perbezaan-perbezaan yang wujud inilah menjadi cabaran besar dan perit dalam melahirkan komuniti masyarakat penyayang ......

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III