PENAJA

RAKAN ILMU

Thursday, 20 August 2015

ESEI: PUNCA KEJADIAN TANAH RUNTUH...!


PENDAHULUAN:-
Kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa telah banyak meragut nyawa selain menyebabkan kehilangan tempat kediaman, kerugian harta benda dan menjejaskan kualiti alam sekitar.
Fenomena sebegini amat berkait rapat dengan sikap masyarakat yang terlalu mementingkan keuntungan semata-mata daripada berusaha mengekalkan kelestarian alam semula jadi.
Hal ini demikian, kita perlulah mencari akar umbi dan punca yang mengakibatkan kejadian tanah runtuh pada masa ini. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tidak berguna.
 
IDEA-IDEA PENTING:-
  • Kerja-kerja penarahan cerun merupakan salah satu punca berlakunya kejadian tanah runtuh.
Aktiviti pemotongan dan pengubahsuaian cerun bukit dan tanah tinggi bagi tujuan membina bangunan atau laluan kenderaan akan melemahkan struktur tanah.
Malah beban yang berlebihan di puncak cerun juga akan menyebabkan kejadian geluncuran tanah berlaku dengan begitu mudah.
Ditambah pula dengan kelekaan melakukan kerja-kerja pemeliharaan dan pemuliharaan cerun secara berkala oleh pihak-pihak bertanggungjawab , sudah pasti risiko kejadian tanah runtuh lebih besar akan berlaku.
Sesungguhnya peribahasa sediakan payung sebelum hujan mestilah dijadikan peringatan dalam menjaga keselamatan aktiviti pembangunan di cerun-cerun bukit dan kawasan tanah tinggi.
  • Aktiviti pembangunan dan kegiatan ekonomi juga menjadi punca kejadian tanah runtuh.
Pembinaan hotel, kawasan kediaman mewah dan pembinaan lebuh raya secara tidak terkawal dan terancang akan menjadi penyumbang besar kejadian tanah runtuh.
Aktiviti penambakan dan pemotongan bukit yang tidak mengambil kira sudut kecuraman, kekuatan batuan, darjah luluhawa serta pengaruh litupan tumbuhan memburukkan keadaan.
Sikap pemaju yang mengetepikan aspek keselamatan dan kecuaian pihak berwajib dalam mengawasi projek-projek pembangunan tanah tinggi menyebabkan nyawa manusia menjadi taruhan.
  • Penebangan hutan tanpa kawalan kerana pembalakan dan aktiviti pertanian secara haram.
Industri pembalakan dan aktiviti pertanian secara haram di kawasan hutan simpanan menggalakkan berlakunya penggondolan hutan.
Belakangan ini pula pembalakan secara haram semakin berleluasa menyebabkan kemusnahan anak-anak pokok seterusnya menjadikan hakisan cerun bukit semakin giat.
Struktur tanah di kawasan tersebut juga menjadi semakin longgar dan lemah akibat ketiadaan pelindung dan tanaman tutup bumi.
Fenomena ini mudah kita lihat dengan jelas apabila kita menggunakan lebuh raya Timur-Barat atau berkunjung ke kawasan peranginan Cameron highlands, Lojing dan sebagainya.
  • Faktor semula jadi.......
 
 
 
 1 comment:

  1. nasib jumpa web ini ...kalau tak tentu susah nak buat kerja kursus sejarah .tq .

    ReplyDelete

PROMOSI III