PENAJA

RAKAN ILMU

Wednesday, 7 October 2015

ESEI: CIRI PEMAKANAN BERKHASIAT...!


PENDAHULUAN:-
  • Piramid makanan merupakan panduan bagi memilih makanan secara sihat.
  • Cara terbaik untuk memastikan keperluan makanan ahli keluarga dipenuhi adalah melalui pengambilan pelbagai jenis makanan dan mengamalkan prinsip-prinsip pemakanan sihat.
IDEA-IDEA PENTING:-
(Ciri-ciri pemakanan berkhasiat)
  1. Makan pelbagai jenis makanan untuk memastikan tubuh badan mendapat semua khasiat yang diperlukan untuk tumbesaran dan kesihatan.
  2. Makan bijiran dan kekacang secukupnya.
  3. Melebihkan memakan buah-buahan dan sayur-sayuran.
  4. Menyeimbangkan pengambilan makanan dengan aktiviti fizikal seharian.
  5. Memilih makanan yang rendah lemak dan kolesterol.
  6. Mengurangkan pengambilan gula dan garam dalam diet pemakanan harian.
  7. Perlu minum air kosong sekurang-kurangnya enam hingga lapan gelas sehari.
  8. Mengurangkan penggunaan lemak dalam penyediaan makanan.
  9. Mengambil garam secara sederhana bagi mengelakkan penyakit darah tinggi.
  10. Makanan ringan dan yang diawet perlu dikurangkan pengambilannya.
  11. Elakkan makan malam pada atau selepas jam tujuh petang.
  12. Mengurangkan makan di luar kerana makanan yang dimasak di restoran dan lain-lain banyak mengandungi garam, gula, serbuk perisa dan campuran bahan kimia.
  13. Makan ikut keperluan, bukan makan ikut nafsu.
  14. Makan untuk hidup, bukan hidup untuk makan.
  15. Budaya berkunjung ke warung-warung pada tengah malam untuk menikmati roti canai, nasi lemak dan teh tarik hendaklah dihentikan.
  16. Masyarakat perlu digalakkan mengambil makanan yang segar dan ditanam secara organik.
PENUTUP:-
  • Banyak faktor menyebabkan berlakunya pengabaian tentang pengambilan makanan yang berkhasiat.
  • Antaranya tahap kesedaran masyarakat masih rendah.
  • Faktor sosioekonomi juga boleh mempengaruhi cara pemakanan dalam kalangan masyarakat.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III