PENAJA

RAKAN ILMU

Saturday, 10 October 2015

NOVEL: PENGAJARAN DALAM SDL...!

Terdapat beberapa pengajaran yang boleh diambil sebagai panduan melalui novel Sutera Dalam Lukisan (SDL) ini, antaranya ialah:-
  • Kita haruslah tolong-menolong antara sesama manusia; - Contohnya Adila banyak membantu memulihkan Bujei kembali normal setelah dipinggirkan oleh masyarakat kampungnya. Bujei dikatakan seorang budak dungu, bodoh dan tidak berakal setelah dituduh membunuh ibu dan membakar rumahnya oleh Harun, bapa tirinya.
  • Kita mestilah ikhlas membantu seseorang yang memerlukan; - Contohnya Adila juga ikhlas membantu dengan mendermakan darahnya kepada Sahak yang terlibat dalam kemalangan. Sahak memerlukan darah jenis AB yang sukar didapati.
  • Kita hendaklah sentiasa bekerjasama melakukan sesuatu pekerjaan; - Contohnya Samsul dan Bujei sama-sama menurunkan khemah setelah selesai majlis perkahwinan Same'ah. Penduduk kampung juga sama-sama membantu membuat persiapan majlis perkahwinan itu.
  • Kita mestilah menjaga maruah dan harga diri;- Contohnya Bujei yang telah dibimbing dan dipulihkan semangatnya oleh Adila tidak lagi takut akan perbuatan jahat Alias. Beliau menuntut ganti rugi daripada Alias yang telah merosakkan radionya.
  • Kita mestilah akur dan mendengar nasihat ibu bapa;- Contohnya Adila mendengar dan menurut nasihat ibu bapanya agar dia menerima tawaran pekerjaan sebagai pensyarah walaupun ini bermakna dia terpaksa berpisah dengan Bujei.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III