PENAJA

RAKAN ILMU

Sunday, 10 December 2017

ALANG YANG MENGELIRUKAN...!

Related image
Terdapat beberapa pepatah Melayu yang bermula dengan perkataan 'alang' yang SATUNYA sering ditafsirkan secara SALAH. Umum menganggap kesemua maksud pepatah yang bermula dengan 'alang' ini sama makna, walhal sebaliknya. Cuba kita analisis pepatah yang dimaksudkan.
  1. Alang-alang berminyak biar licin
  2. Alang-alang mandi biar basah
  3. Alang-alang berdakwat, biar hitam
  4. Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan
Pepatah 1 - 3 mempunyai makna / maksud  yang sama atau hampir sama sahaja. Ketiga-tiganya bermaksud / bermakna 'sesuatu kerja yang dilakukan itu hendaklah dilakukan sehingga selesai'.

Berbeza dengan pepatah no. 4, alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan mempunyai makna / maksud yang sangat berbeza berbanding pepatah 1 - 3. Pepatah ini bermaksud / bermakna yang negatif ( tidak baik ).

Alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan bermaksud / bermakna 'kalau sudah terlanjur dalam melakukan sesuatu perbuatan jahat, biarlah dilakukan sehingga memperoleh hasilnya'.

Contoh penggunaanya:
Walaupun perbuatan mengambil rasuah itu kesalahan jenayah yang berat, namun pegawai polis itu tetap dengan kegiatannya demi mengumpulkan harta kekayaan kerana dia berfikiran alang-alang menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.

Beringatlah!

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III