PENAJA

RAKAN ILMU

Monday, 26 May 2014

PT3 SUBJEK BM...?

Ketika bertugas sebagai Hakim Bahas di HKSBP ke-41 di SM. Sains Sultan Mahmud, Kuala Terengganu pada 22 - 27 Mei 2014, cikgu telah dimaklumkan oleh seorang guru di sekolah tersebut tentang contoh instrumen soalan Bahasa Melayu PT3 yang sedang menjadi buruan warga guru, para ibu bapa dan pelajar-pelajar terutamanya pelajar tingkatan 3.

Setelah meneliti contoh instrumen tersebut, cikgu masih tertanya-tanya sama ada contoh instrumen itu merupakan contoh instrumen PT3 ataupun hanya sekadar contoh instrumen PBSMR yang telah dimansuhkan sebelum dilaksanakan sebagai menggantikan PMR. Hal ini demikian juga kerana pada muka depan contoh instrumen itu tidak tercatat nama 'Pentaksiran Tingkatan 3', sekadar dicetakkan nama PENTAKSIRAN PERINGKAT MENENGAH RENDAH, PENTAKSIRAN PUSAT 2014.

Walau bagaimanapun, untuk perkongsian, pada kesempatan pada kali ini cikgu akan cuba berbincang tentang format soalan instrumen tersebut untuk rujukan dan makluman awal. Instrumen contoh tersebut terdiri daripada 9 muka surat yang mengandungi soalan bahagian A dan soalan bahagian B. Di bahagian A, soalan tatabahasa, pemahaman komsas, peribahasa dan soalan bentuk baharu iaitu 'ulasan' berdasarkan bahan rangsangan. Panjang ulasan tersebut hendaklah antara 80 hingga 100 patah kata.

Dalam bahagian B pula, pelajar dikehendaki menulis karangan yang panjangnya tidak kurang daripada 180 patah kata. Pelajar dikehendaki memilih SATU soalan daripada DUA tajuk karangan yang dikemukakan. 

Daripada pengamatan awal cikgu, tiada lagi format soalan aneka pilihan untuk tajuk tatabahasa, tiada lagi soalan tentang novel dan instrumen penulisan Bahasa Melayu hanyalah terdiri daripada SATU kertas sahaja, tidak seperti PMR yang terdiri daripada DUA kertas iaitu BM Kertas 1 dan BM kertas 2.

1 comment:

  1. Tq atas info tuan. Kalau tak silap, nombor soalan ada sedikit perubahan.

    ReplyDelete

PROMOSI III