PENAJA

RAKAN ILMU

Saturday, 15 April 2017

ESEI: MEMPERKASAKAN PENDIDIKAN MAYA...!

PENDAHULUAN:
  • Pendidikan maya merupakan satu kaedah pengajaran dan pembelajaran yang semakin popular, bersesuaian dengan peredaran masa dan perkembangan teknologi maklumat serta komunikasi.
  • Pendidikan maya dianggap sebagai satu bentuk pendidikan masa depan yang akan memaksimumkan penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) dalam proses pengajaran dan pembelajaran atau kini disebut sebagai pembejaran dan pemudah cara (PdPc).
  • Bentuk pendidikan baharu ini amat selari dengan dasar kerajaan yang mula memperkenalkan pendidikan abad 21.
  • Pelbagai inisiatif yang boleh diaplikasikan oleh pelbagai pihak untuk memperkasakan pendidikan maya di negara kita.
IDEA-IDEA:-
  1. Pihak kerajaan melalui kerjasama beberapa buah kementerian seperti Kementerian Pendidikan , Kementerian Pendidikan Tinggi, Kementerian Sains dan Multimedia contohnya, berganding bahu pula dengan Kementerian Kewangan merangka dasar pendidikan yang berteraskan Teknologi Maklumat dan Komunikasi. Kerajaan boleh mengambil beberapa contoh program pendidikan yang dilaksanakan oleh beberapa buah negara maju.
  2. Sebagai golongan pelaksana di peringkat akar umbi, para guru perlulah terlebih dahulu dibekalkan ilmu serta kemahiran TMK. Mereka semua perlulah menghadiri kursus-kursus berkaitan yang dianjurkan oleh pelbagai pihak.
  3. Pendidikan maya tidak mampu dilaksanakan dengan jayanya tanpa sokongan pelbagai alat peranti yang serba canggih seperti komputer, Internet, .............. bersambung selepas ini.


No comments:

Post a Comment

PROMOSI III