PENAJA

RAKAN ILMU

Friday, 3 July 2015

ESEI: USAHA MENCERIAKAN KAWASAN SEKOLAH...!


Contoh Soalan:-
  • Sekolah merupakan sebuah kilang untuk melahirkan produk insan cemerlang dari segi mental dan fizikal bagi memenuhi tuntutan kehidupan di dunia dan di akhirat. Sekolah yang ceria dan segar menyediakan suasana pembelajaran yang kondusif dan positif kepada pelajar dan guru. Jelaskan peranan semua pihak dalam usaha menceriakan kawasan sekolah.

TEMA:- KECERIAAN KAWASAN SEKOLAH
TUGASAN:- USAHA-USAHA UNTUK MENCERIAKAN KAWASAN SEKOLAH
DIMENSI:- SEMUA PIHAK (PELAJAR, GURU, PENTADBIR, KAKITANGAN, IBU BAPA, MASYARAKAT, NGO DAN KERAJAAN).

PENDAHULUAN:-
AR: Keceriaan kawasan sekolah sangat berkolarasi dengan pencapaian akademik dan kokurikulum serta sahsiah pelajar-pelajarnya.
AH: Apabila kita berbicara tentang sekolah yang berprestasi tinggi dalam setiap peperiksaan awam, maka tidak boleh dinafikan bahawa sekolah-sekolah tersebut juga memiliki iklim pembelajaran dan pengajaran yang positif dan berkesan.
AH: Hal ini demikian sebenarnya amat berkait rapat dengan suasana sekolah yang cantik, bersih, segar, bersistem, lengkap dengan prasarana turut membantu proses melahirkan insan hebat di dalam kelas.
AB: Tak tumbuh tak melata, tak sungguh orang tak kata.
AH: Keceriaan kawasan sekolah akan memberikan nilai tambah kepada warga sekolah mencapai visi dan misi melahirkan pelajar cemerlang yang akan menjadi generasi pelapis negara suatu masa nanti.
AP: Semua pihak mestilah sedar akan kepentingan menjaga dan meningkatkan keceriaan sesebuah kawasan sekolah dan mengorak langkah, berganding bahu melaksanakannya.
AA: Pelbagai usaha yang dapat dirancang dan dilaksanakan oleh pelbagai pihak untuk menceriakan kawasan sekolah.
 
AR - ayat rangsangan (ayat yang ada kaitan dengan tema)
AH - ayat huraian
AB - ayat peribahasa
AP - ayat penegasan
AA - ayat arahan (ayat yang ada kaitan dengan tugasan soalan/tajuk)
 
 

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III