PENAJA

RAKAN ILMU

Friday, 14 August 2015

NOVEL: WATAK PUTIH/HITAM LBM...!


Kesempatan pada kali ini Cikgu akan berbicara tentang watak putih dan watak hitam yang ditonjolkan penulis melalui novel Lestari Bukit Menghijau.
Kebiasaannya, setiap novel menonjolkan pelbagai watak untuk menghidupkan jalan cerita dan sesetengah watak ini boleh diteladani dan sesetengahnya tidak.
Watak putih ataupun watak baik sewajarnya kita teladani manakala watak hitam atau watak jahat pula hendaklah kita jauhi sikap dan perbuatan buruknya.

Melalui novel Lestari Bukit Menghijau, watak putihnya ialah Zahiran. Zahiran ialah seorang yang baik hati. Dia telah membantu Pak Tua menukarkan tayar jip Pak Tua yang pancit. Zahiran juga mencintai alam sekitar dan sedar bahawa manusia mempunyai hubungan yang rapat dengan alam sekitar.
Selain itu, Zahiran seorang pelajar yang bijak sehingga dapat melanjutkan pelajaran ke Kolej Matrikulasi Melaka di Londang.
Manakala watak hitam atau jahat dalam novel ini ialah watak Seleman dan Kasa. Mereka berdua sering bersikap buruk sangka terhadap orang lain, contohnya mereka menganggap Pak Tua sebagai orang gila. Mereka juga menyebarkan fitnah iaitu mereka memfitnah Pak Tua dengan mengatakan Pak Tua seorang penjenayah apabila melihat sekumpulan lelaki asing berjumpa dengan Pak Tua.
Mereka juga bersikap tidak bertanggungjawab apabila membakar reba kering di kawasan pokok bintangor kepunyaan Pak Tua sehingga menyebabkan berlaku kebakaran.

No comments:

Post a Comment

PROMOSI III